Ett litet akutapotek med homeopatmedel att ha till hands under sommaren, för både två- och fyrbenta.

Sommaren är härlig, men det finns mycket som kan ställa till det för oss. Man har stor hjälp av att ha ett litet apotek av homeopatmedel till hands. Om man inte vill ha med alla burkar på en resa t.ex. kan man packa några piller i små påsar, skriva namn och potens på varje och lägga hela härligheten i ett kuvert. Lätt som en plätt att ta med i handväskan etc.

Här följer några bra medel som kan rädda sommaren för oss människor och våra pälsklingar.

Apis

Apis Mellificahonungsbi

apis
Apis mellifica – honungsbi

Apis är ett medel gjort på honungsbiet. När Apis är aktuellt skall du tänka på hur ett bistick ser ut och känns. Rött, varmt, svullet, svidande, brännande smärta. Förloppet går fort, symtomen kommer plötsligt och utvecklas i snabb takt. Min man är allergisk mot getingar så jag har alltid Apis med mig i väskan på sommaren.  (Om ni män bara visste vilka skatter som gömmer sig i våra handväskor?!)

Används vid:

 • Insektsbett, alla bett eller stick som ger en varm, röd, svidande fläck som känns bättre av svalka.
 • Utslag, allergiska reaktioner – huden känns blank, het, röd, öm och svullen. Nässelutslag.
 • Huvudvärk – bättre av frisk luft och svalka.
 • Ödem – vätskeansamlingar och svullnader.
 • Bältros – herpes zoster.

Arnica

Arnica montana – slåttergubbe

arnica
Arnica montana – slåttergubbe

Det självskrivna medlet för första hjälpen i ett homeopati-kit. Arnica är det stora skademedlet och verkar på både fysiskt och psykiskt på trauma. Allt från att ha slagit i tån i dörrposten till att ha varit med om en större olycka av något slag, som t.ex. bilolycka eller ramlat av en häst. (Du skall självklart uppsöka läkare om du varit med om någon olycka för en undersökning och eventuell vidare behandling, ta Arnica direkt och sen bums iväg till farbror doktorn! Homeopatmedlen påverkar inte vidare medicinering med vanliga läkemedel.)

Används vid:

 • Alla slags skador som blåmärken, benbrott, stukningar, vrickningar, slag mot ögat, näsblod, efter tandläkarbesök, operationer, huvudvärk efter slag eller skada mot huvudet.
 • Överansträngning – kroppen känns öm och mörbultad, som om man åkt på spö.
 • Stoppar blödning – vid näsblod och om tandköttet blöder efter att man har dragit ut en tand.
 • Mycket smärtlindrande – användefter operativa ingrepp. Skyndar på läkningen. Vid djupare ingrepp kan man varva med Bellis perennis. (Tusensköna. Man blir ju så glad bara av att se dom!)
 • Benbrott – Arnica jobbar med blodet, benmärgen och gör att läkningen av brutna ben går avsevärt mycket snabbare.
 • När Arnica är indikerat är personen ofta i en förnekelsefas: jag är ok, det är ingen fara (trots att blodet forsar…) Man drar sig undan och vill vara för sig själv, man är rädd för beröring.
 • Arnica finns också som essens eller massageolja att köpa för utvärtes bruk. Använd INTE på öppna sår.
 • Vid öppna sår finns risk att Arnica är lite för effektivt och läker för snabbt, om såret inte är rent kan smuts och var kapslas in. Se till att såret är ordentligt rengjort (gärna med kolloidalt silver, eller en blandning av eterisk olja av geranium och tea-tre utspätt i vatten) och att eventuell varbildning rensats ut (hepar sulf eller silica) innan Arnica används.

Arsenicum

Arseniucm album

Arsenicum
Arsenicum album – vit arsenik

Vit arsenik. Frågor på det? Många hajar till vid tanken på att sätta i sig arsenik eftersom de flesta vet hur galet giftigt det är. En liten påminnelse om hur homeopati verkar. Det finns inte ens mätbara molekyler av den verksamma substansen i medlet eftersom det är på energinivå man jobbar. Så du kan vara helt lugn. Arsenicum är ett stort homeopatiskt medel, men jag väljer att lyfta fram det i ett speciellt syfte så här på sommaren (eller andra årstider för den delen också). Förgiftning! Ganska lätt att komma ihåg när man gör kopplingen till medlet.

Generellt är en person som behöver Arsenicum orolig, ängslig, rastlös, vill inte vara ensam. Man gillar inte förändringar, man vill ha kontroll och ordning och reda. Man är frusen men har brännande smärtor. Törstiga. Alla symtom är brännande och svidande.

Används vid:

 • Matförgiftning och magsjuka – en räddare i nöden vid diarré och kräkningar.
 • Hösnuva, allergier – rinnande snuva, tunn och vattning, men orsakar brännande symtom.

Belladonna

Atropa belladonna

Belladonna
Belladonna – galenbär

Belladonna är en giftig växt som kallas för galenbär, och om du tänker på Basil Fawlty får du en hint om medlets karaktär. Allt som har med Belladonna att göra är intensivt. Symtomen kommer snabbt och är dramatiska. Allt är hett, rött och torrt – och framförallt mycket. Galet mycket. Det är ett av homeopatins stora medel, som jag ofta varit mycket tacksam över att ha inom räckhåll när det blir plötsligt och dramatiskt. Allt från häftiga feberanfall till kennelhostautbrott på hund.

Här nämner jag ett sommar-symptom där Belladonna kickar in jättebra.

Används vid:

 • Solsting – huvudvärk, feber eller nedsatt allmäntillstånd av för mycket sol. Om det gäller hund kan det vara svårt att diagnosticera huvudvärk och feber, men en hund som fått för mycket värme kan få hjälp av Belladonna.

Cantharis

Cantharis – spansk fluga

Cantharis
Cantharis – spansk fluga

Här hettar det till rejält. Cantharis hör mycket ihop med brännande smärta och underliv i olag. Blåskatarr är ett typiskt symtom med andra ord. Lätt hänt om man är känslig och kanske haft blöta badkläder på sig etc.

Används vid:

 • Blåskatarr – inflammationer i urinvägarna där smärtorna är brännande och intensiva. Man kissar ofta men bara några droppar, och med en brinnande sveda från helvetet.
 • Brännskador – om man bränt sig i solen, skållat sig eller andra former av brännskador. (använd gärna eterisk olja eller hydrolat av lavendel utvärtes samtidigt).

Cocculus

Cocculis indicus – kokkelbuske

By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10099596
Cocculus – torkade frukter

Här är medlet för åksjuka. Både barn och djur. Kan också vara en god hjälp om man fått en släng av graviditet och mår illa av den anledningen. Man kan vara hungrig men blotta tanken på mat får en att vilja vända ut och in på magen. Man vill helst ligga ner, annars kommer Ulrik och hälsar på. (Eterisk olja av pepparmint är också en god hjälp vid illamående och åksjuka).

Används vid:

 • Åksjuka
 • Graviditetsillamående

Ferrum

Ferrum phosphoricum – järnfosfat

Ferrum
Ferrum phos – järnfosfat

Ferrum – järnfosfat, är ett medel som tillhör de biokemiska vävnadssalterna. Dessa är mineraler som naturligt finns i kroppen – men i mikroskopiskt små mängder, så blanda inte ihop det här medlet med ett vanligt järntillskott. Om Arnica är ett måste för alla skador som kommer utifrån så är Ferrum motsvarigheten för det som kommer inifrån och är i obalans. Ferrum hjälper även på många områden där Arnica också är indikerat, som skador och blödningar. Det här medlet är ett måste i apoteket, för det hjälper verkligen mot det mesta och det har hjälpt mig att häva många situationer som kunnat blir riktigt elaka och besvärliga. Nyckelordet här är infektion och inflammation, framförallt i inledningen. Tar man Ferrum direkt kan man mota de flesta åkommor i grind. Så fort man börjar känna sig förkyld, när något börjar värka, rodna, bulta, hetta, krångla, rinna – ta Ferrum på momangen!

Används vid:

 • Förkylning, feber, halsont – så fort de första tecknen sätter in och man känner att man börjar bli sjuk. Hjälper vid hög feber, brännande smärta i halsen, rödhet, torr hosta.
 • Blödning – Man kan använda medlet både invärtes och utvärtes, krossa tabletter och lägg pulvret direkt på det rengjorda såret så stoppas blödningen eller blöt upp i lite vatten och lägg på blåmärken (dvs blödningar under huden).
 • Diarré – när man vet att det är matförgiftning är Arsenicum ett bra val, men Ferrum hjälper mot de flesta typer av diarré och dålig mage, oavsett orsak. Även en bra hjälp vid magkatarr, svullen, öm och känslig mage, illamående eller kräkningar.
 • Hemmorojder – mot inflammation och blödning
 • Hudutslag – när det börjar bränna, smärta, bulta, hetta. Samma sak med bölder. Ta Ferrum så fort du känner att något är på gång så hindras varbildning.
 • Huvudvärk – av inflammation eller för mycket hetta eller kyla. Bultande huvudvärk över tinningar och ögon. Huvudvärk under mens. Man vill ha stillhet och tystnad.
 • Leder – ledinflammation, ryggskott, ischias, reumatisk värk av inflammation, stukningar, vrickningar. Hjälper mot nervsmärta.
 • Skador, sår – om du grunnar på att det här kan bli infekterat och behöva antibiotika. Ta ferrum!
 • Solsting – gärna varvat med Natrium mur, speciellt om det är illamående och kräkningar. (Natrium mur, eller natrium cloratum,, är också ett vävnadssalt och ett jättestort medel inom homeopatin – gjort av vanligt bordssalt!)
 • Tänder – vid begynnande inflammation och värk, eller efter att ha dragit ut en tand för att stoppa blödningen.

Förr skrev läkare och veterinärer ofta ut antibiotika i förebyggande syfte. Därav den situation vi har idag med resistenta bakterier. Idag skriver dom ut och säger ”hämta ut medicinen om det skulle behövas”.  Har du Ferrum i beredskap behöver du inte det. Med det här medlet har jag hävt rosfeber (en livshotande sjukdom där en infektion från ett sår har spridit sig in i kroppen), räddat opererade klokapslar på hund som börjat bli infekterade, fått bukt på sviterna av kattbett (dom är bland dom elakaste betten som finns – euw!). Postoperativ vård med sårskador som riskerat bli infekterade. Även tänder som börjat värka, inflammation under tandfickor osv. som säkert skulle behandlats med antibiotika har Ferrum fixat galant.

Som du förstår är det medlet ett måste att ha i närheten. Vänta inte på att det blir elakt, så fort man känner att något är på gång så tar man Ferrum och häver tillståndet.

Vävnadssalterna görs i lägre potens än den som oftast används med homeopatmedel, så här hittar du vanligen styrkan D6 och man rekommenderar 4 tabletter per dos. Behöver man en snabb verkan, eller har svårt att svälja tabletter kan man lägga tabletterna i ljummet vatten och dricka. De här medlen är ofta i form av tabletter som är lättlösliga.
Akuta fall: Upprepa vid behov var 30 minut till varannan timme till symtomet hävts beroende på hur stort behovet är. Har man en pågående sjukdom som behöver längre behandling kan du ta medlet 1 eller 2 gånger om dagen enligt rekommendation. Ta inte för mycket, utan avvakta hellre och låt kroppen få bitarna på plats och slänga ut det onda.

Ledum

Ledum palustre – skvattram

Włodzimierz Wysocki [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Ledum palustre . skvattram

Som namnet antyder har Ledum ett samband med leder. Men också sår och bett från djur av alla de slag eller vassa föremål.

Används vid:

 • Bett från djur, ett av symtomen där ledum är indikerat är ”Bites from poisonous animals”. Då pratar vi alltså ormar, fästingar, getingar, knott och annat onkytt. Ta omedelbums om du fått en fästing. Ledum har en renande verkan på blodet.
 • Stelkramp – dom situationer där stelkramp kan uppstå, sticksår, djurbett, spiktramp osv. Ta Ledum omgående för att förebygga stelkramp.
 • Ledvärk – stukningar, stelhet, skador på yttre leder. Jag har använt det på gikt t.ex.

Pst: när det gäller ormar. Det finns också ett medel som heter Vipera Berus, det är gjort på gift från vår vanliga huggorm. Men det säljs inte i Sverige. Då får man snegla ut över Nordsjön och den Europeiska gemenskapen. OM jag skulle befinna mig i ett område där det finns ovanligt mycket huggorm, och jag har pälsklingar som far runt där, skulle jag snegla dit. Helt klart.

Nux vomica

Nux vomica – rävkaka

Nux vom
Nux vomica – rävkaka

För mycket av det goda livet? Då är det nux som gäller. Nyckelordet med Nux vomica är ”för mycket”. En Nux-person är överdrivet känslig, het i temperament, dominant, och gör allt till 150%. Har man ätit för mycket fett och gott, druckit lite för mycket, levt livets goda i överkant så att kroppen och framförallt magen hamnat i obalans kommer nux in och pekar med hela handen, helt enligt sin karaktär, och återställer ordningen. Medlet hjälper levern att rena kroppen.

Används vid:

 • Baksmälla – på ren svenska. Vet man att det blev ett glas för mycket på kvällen kan man ta Nux vomica redan vid sänggåendet och fylla på kroppen med vatten.
 • Matsmältningsbesvär – illamående, uppkördhet, sura uppstötningar, gaser i magen. Man har ätit för mycket och kanske för fet och svårsmält mat. Hjälper både vid förstoppning och diarré. Ett typiskt kolikmedel till häst. Och bebisar också för den delen.  (Även ett fångmedel till häst).

Rhus thox

Rhus toxicodendron – giftek

rhus tox
Rhus tox – giftek

Rhus thox är gjort på giftek – poison ivy, en växt som kan framkalla hudreaktioner av kraftigare sort. Med andra ord kan man lista ut att medlet används till hudutslag, det är rött, blåsor som kliar, svullnad som sitter under huden. Det andra området där rhus tox utmärker sig är leder. Ett nyckelbegrepp som hör till medlet är rastlöshet. Man är sämre i början av rörelse men bättre av att röra sig.

Används vid:

 • Hudreaktioner, utslag, blåsor, klåda, nässelfeber, svårt att sova pga klåda.
 • Ledsmärtor, skador – varma, svullna leder. Smärta i senor och muskler av skador eller överansträngning. För mycket sportande, burit för tungt och för mycket. Ischias, reumatisk värk som blir sämre av kall fuktig luft. Stukningar, sträckningar – nyckelordet här är att det först blir värre av rörelse, men sedan bättre av fortsatt rörelse.

Hur medlet skall tas

Medlen finns att få som piller eller i flytande form (innehåller då oftast alkohol som bärarvätska). Välj det du tycker passar bäst. För att göra ett apotek att enkelt ha med sig är det mest praktiskt att göra små förpackningar av varje medel och då är piller naturligtvis att föredra.

Antal piller/droppar:

Ta fem piller eller 15 droppar när behov uppstår, det blir inte någon skillnad om du tar 4 eller 6, det här är energi som verkar och det är inte metabolismen som påverkar upptaget som vid vanlig skolmedicinering, medlet tas upp vid kontakt med slemhinnor. Upprepa vid behov efter ca 15-30 minuter. Ibland kan man verkligen känna hur sjukdomen har en dragkamp mot medlet, fyll då på med en dos till. När du känner att symtomen släpper behöver du inte ta någon mer dos. Avvakta gärna för att se om medlet verkar hellre än att fylla på för mycket och ofta.

Rätt medel?

Om du inte märker någon skillnad alls trots att du provat 1-2 doser och avvaktat är det troligen fel medel. Då har man ringt fel nummer skulle man kunna jämföra det med. Prova då ett annat medel som kan stämma på det symtom du har. Kolla gärna lite närmre med vilka modaliteter medlet har, vilken sida är mest påverkad, blir man bättre eller sämre av värme, kyla, frisk luft, mat, är man törstig, arg, vill vara ifred osv. Google är fantastiskt, just sayin! 😉 När man tar rätt medel i ett akut tillstånd kommer någon form av lättnad och förbättring vanligen snabbt, inom några minuter. Helt magiskt faktiskt!

Styrka – potens

Köper du medel så välj potensen D30 (eller C30 om du köpt utomlands). Vid en akut situation – ta den potens som finns till hands! Vävnadssalterna finns oftast i potensen D6 och D12.

Hantering och distribution:

Medlen är som regel sockerpiller som är överdragna med den aktiva substansen. Medlet tas upp vid kontakt med slemhinnor. Undvik i möjligaste mån att röra vid pillren med händerna, det kan ta bort effekten. Vänta om möjligt med mat och dryck i 15 minuter före eller efter att du tar medicinen. Blanda alltså helst inte ut det i mat om du ger det till djur. I en akut situation tar du självklart medlet så fort som möjligt.

Om det är svårt att ge medlet, till t.ex. djur eller någon som har svårt att svälja kan du ta en vanlig medicinspruta (dvs utan kanyl, finns på apoteket), lägg i pillren och dra upp lite vatten. Vänta lite tills medlet löst sig och spruta in medicinen i mungipan. Ungefär 127 gånger lättare att ge en katt medicin på det sättet kan jag upplysa om. Du kan också ta en sked, helst av plast, med piller och lite vatten och ge, då brukar pillren slinka med.

Akutbehandling – inte konstitutionell behandling

Viktigt att ha i åtanke är att här ger jag tips om medel som verkar i en akut situation, det är inte nödvändigtvis samma medel som behövs för att behandla en kronisk eller återkommande åkomma som kan stämma in på medlet. Då ser man till en helhet och rättar till en underliggande obalans som ligger till grund. Du skall alltså inte knapra Arnica eller Rhus tox för jämnan för att du hela tiden har en sån jädrans träningsvärk. Då kan det möjligen vara så att du behöver Nux Vomica för att du har en tendens att göra saker liiiite för mycket utan att lyssna på kroppen. Kontakta en snitsig homeopat om du behöver hjälp.

Ha en bra sommar och var rädda om er!

Snart är det dags igen, snart smäller det!

Året börjar närma sig sitt slut vilket betyder att snart är det nyår. Fest och firande för vissa, skräck och förtvivlan för andra.

För den som har en skotträdd hund börjar svetten tränga fram bara vid tanken på vad som komma skall, och man bör göra så mycket man kan för att hjälpa sitt djur. Att hamna i chock är ett livshotande tillstånd och det dör varje år många djur, både våra tamdjur och vilda djur efter att ha hamnat i chock av fyrverkerier och smällare.

Vad kan jag som hundägare göra?

Är din hund mycket skotträdd är mitt bästa råd att försöka ta dig någonstans där det smäller så lite som möjligt. Bor man i stan så smäller det som bekant 2 veckor innan och 2 veckor efter. Har hunden utsatts för den pressen i 2 veckor kan kulmen på nyårsafton bli för mycket. Det finns hotell vid Arlanda som erbjuder rum för skotträdda hundar och deras människor över nyår t.ex.

Stanna inne

Gå inte ut när det är som värst. Ta INTE med dig hunden ut och titta på fyrverkerierna. Varje år kryllar det av desperata efterlysningar om hundar som fått panik och slitit sig och försvunnit. En del återfinns, andra inte.

Lämna inte ditt djur

Din hund kanske fixar smällarna när du är med, men kan bli jätterädd om den är ensam. Stanna hos det så att det känner sig tryggt. Du har sett fyrverkerier förr. Du missar knappast något väsentligt. Kom också ihåg att även om din hund inte reagerar på gevärsskott kan den reagera på fyrverkerier som kan ha en annan frekvens som är direkt smärtsam för djurens öron – men som vi inte hör.

Ömka inte

Förstärk inte rädslan genom att ömka och tycka synd om din hund. Försök att vara som vanligt, titta inte på djuret för att se om det regareade när det smällde, för hunden tittar garanterat på dig för att läsa din reaktion. Är du lugn ser den att det inte är farligt.

Katter

Katterna brukar klara det bättre, men tycker såklart att det är väldigt otäckt också. Har du utekatter kan det vara en god idé att hålla dom inne när det börjar bli kväll.

Hästar

När det gäller hästar är det samma sak som med hundar – förstärk inte rädslan. Går dom ute på lösdrift kan det vara bra om man har möjlighet att ta in dom under nyårsnatten. En rädd häst flyr utan större tvekan genom ett elstaket. Jag minns med sorg hur jag blev kontaktad som djurkommunikatör får några år sedan angående en häst som försvunnit ur hagen på nyårsafton. Jag såg bara att det blev väldigt mörkt och kallt omkring. Det var många som engagerade sig för att hitta honom. När isen gick upp hittade man honom – han hade skenat ut på sjön och gått genom isen.:-(

FInns det något homeopatmedel som hjälper?

Ja, det finns lyckligtvis hjälp! Chockmedlet #1 heter Aconitum. Det är bra i alla situationer där ”något höll på att skrämma livet ur en”. Det kan hjälpa till att häva chock och lugna nerverna.

Kan jag börja ge medlet redan nu för att ”vaccinera” djuret inför nyår?

Nix-pix. Det är som att försöka ringa någon innan sim-kortet är isatt i telefonen. Det här är energi, och vi kan inte ändra en obalans innan den uppstått. Däremot bör man så snart som möjligt ge medlet om djuret blivit skrämt.

Hur gör man?

Medlen är små sockerpiller som är överdragna med den aktiva substansen, och man kan lägga dom innanför läppen, eller lösa upp i vatten och ge med en medicinspruta eller plastsked, även om djuret inte är kontaktbart eller i chock. Det räcker att medlet kommer i kontakt med slemhinnorna för att det skall verka.

Man ger medlet så snart som möjligt efter att djuret har blivit skrämt och upprepar sedan detta varje gång man ser att det behövs. Nästa gång det smäller eller om djuret inte svarat på första dosen, då upprepar man efter ca 15 min.

Hur får jag tag på det här medlet?

Kontakta mig så skickar jag en påse med medlet, kostnad 100 kr.

Se till att göra det i god tid innan nyår!

Medlet fungerar naturligtvis även i andra situationer där något blivit väldigt rädd, ett givet medel i alla efterchocksbehandlingar. Man kan komma åt trauman som sitter djupt sedan många år tillbaka. Och det hjälper alla djur som behöver, både två- och fyrbenta.

Avslut och nystart med Skade och Freja

Skades andedräkt hade lagt ett lager av snö och is över landet och vi tog nu obevekligen, om än sent omsider,  klivet från höst till vinter,  och fullmånen lyste på min väg när jag satte mig i bilen en tidig morgon, för att åka iväg och skriva en sista tenta. Sluttentan på utbildningen till klassisk djurhomeopat.

Det är ganska stark symbolik att det är fullmåne just den dagen. Fullmånen symboliserar slutförandet av en cykel, vilket också innebär början på en ny.

Gudinnan Freja är starkt kopplad till fullmånen. Freja är fruktbarhetens gudinna, hon som får saker att växa. Hon bejakar lust och glädje, att följa sitt hjärta och göra det som får det att sjunga. Hon är också sejdens gudinna.

Skade, vinterns och jaktens gudinna, är alltid på väg, framåt, uppåt,  med nya mål i sikte. Hon följer stjärnorna och låter dem leda henne på rätt väg och låter sig inte fjättras och förminskas av måsten och borden, trygghetsknarkande bekräftelsesökande för att vara rätt och passa in. Hon går sig egen väg, på sina villkor och är sig själv nog med vildmarken och friheten som tempel och vargarna  som sällskap.

Jag tar med stor tacksamhet emot dessa gudinnor som vägledare och följeslagare på min fortsatta väg. Att vara homeopat innebär ofrånkomligen att man kommer att bli förlöjligad och bespottad av vissa grupper. Fast om man tänker efter så är det ju dom som har problemet, det är dom som drivs av sina rädslor och väljer att lägga sin energi på det dom inte vill ha.

Det man lägger sin energi på är det som växer, oavsett vad man tycker om det. Det är nämligen så energi fungerar.

För mig är närheten och samhörigheten med djuren och naturen ungefär ett lika stort behov som att andas. Att fortsätta att följa min väg med att arbeta i samklang med naturen är självklart. Att inte belasta och skövla Moder Jord för att dyrka och vara totalägd av Mammon likaså.

Solen är på väg ner och färgar himlen bakom skogsranden magiskt orangerosa, och bjuder in den avtagande fullmånen på scenen igen. Jag smuttar på ett glas glögg, med hundar och katter sovandes omkring mig på kontoret och känner mig oförskämt nöjd. Ett kapitel avklarat. Nu väntar nästa, och med Skades kompromisslösa äventyrslusta och Frejas glädje och trygghet kan det inte bli annat än en rolig och spännande resa.

Allt är som det skall vara, och vi är precis där vi skall vara. Allt gott.